Pasientorganisasjon for
Familiær Hyperkolesterolemi (FH)

Informasjon

 • Leserinnlegg i Dagens Medisin

  I mange år har FH Norge hatt tilgangen til PCSK9hemmere på sitt interessepolitiske program, og en rettferdig likebehandling av FH-pasienter når det kommer til prioritering av norske helsekroner. Dette har vi satt fokus på i et leserinnlegg i Dagens Medisin. Hele innlegget kan du også lese her på våre sider.

  Les mer
 • FH-pasienter som brikker i et helsepolitisk spill?

  Gjennom mange år har ikke de mest alvorlige FH-pasientene fått tilgang til PSCK9hemmere fordi myndighetene mente at dette ville åpne opp for et krav fra større grupper som også ville ha disse medikamentene. I dag er bildet snudd helt på hodet. Nå sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) til Dagens Medisin at det er viktig å gi flere pasienter tilgang til nye og effektive legemidler. Samtidig får fremdeles ikke FH-pasienter med stor alvorlighet det de har behov for. Dette stemmer jo godt med evalueringsrapportens ønske om fokus på brede grupper, en konklusjon som strider helt mot prioriteringsmeldingens prinsipper. 

  Les mer
 • Prioriteringsmeldingen må følges - også når det gjelder FH-pasienter

  Mandag 20. november har Dagens Medisin publisert en sak der FH Norge stiller kritiske spørsmål til resultatene av en evalueringsrapport fra Legemiddelverket. Vi legger her ut bakgrunnen for hvorfor vi som pasientorganisasjon har valgt å sette fokus på denne saken. Saken er lagt ut som pluss-sak, men her kan du lese hva den dreier seg om, og hva som er FH Norges standpukter. 

  Les mer
 • Neste medlemsdag og årsmøte

  FH-Norge måtte, som så mange andre foreninger, utsette årsmøter og medlemsmøter flere ganger på grunn av korona-nedstengninger. Dette gjorde at vi kom litt «ut av rytme» med disse møtene som vanligvis holdes på våren. Men fra våren 2024 er vi tilbake i vanlig rutine.

  Les mer
 • Selvangivelsen: Særfradrag - inntektsåret 2022

  Særfradrag - inntektsåret 2022. Særfradraget for store sykdomsutgifter videreføres for noen. Som overgangregel innvilges fortsatt fradrag for personer som fikk dekket utgiftene i 2010 og 2011.

  Les mer
 • Flott oppslag i VG om tilgang til PCSK9 fra nyttår

  De nye PCSK9-hemmer ­medikamentene blir tilgjengelig for mange flere fra 1. januar 2023. Lørdag hadde VG denne saken som sitt førstesideoppslag, og fikk du ikke med deg det flotte intervjuet med professor Kirsten Holven kan du lese det i PDF-format HER

  Les mer
 • Ny hypotese fra norske forskere skaper forvirring

  Vårt nyeste FH-magasin er nå klart. Der finner du mye godt stoff for deg med FH. En av artiklene tar for seg en hypotese som har skapt en del oppmerksomhet i media. Her finner du hele denne artikkelen med referanser. 

  Les mer
 • Eksempel på ukemeny

  For oss som har FH er det viktig å bytte ut fete ingredienser mot lettere varianter. De fleste matbutikkene har en rekke oppskrifter og ukesmenyer på sine nettsider, og flere av disse har lagt inn forslag til hvordan man kan bytte ut produkter som ligger inne i oppskriftene mot andre lignende varer i lettere varianter.

  Les mer
 • Informasjon med fokus på barn og FH

  FH Norge har utarbeidet to digitale informasjonsbrosjyrer med tema FH og barn.

  Les mer
 • Videoer fra medlemsdagen

  Fikk du ikke vært med på medlemsdagen vår? Da kan du se videoer fra foredragene på vår YouTube-side.

 • Fått godkjenning til å forske lengre på sykdomsrisiko hos FH!

  Forskningsprosjektet «Sykelighet og medikamentbruk hos personer med arvelig høyt kolesterol» går ut på å bruke opplysninger fra norske helseregistre til å se på sykdomsrisiko og fordeler/ulemper med langtidsbruk av kolesterolsenkende medisiner hos personer med FH. Her informeres det om hva som er nytt i prosjektet, hva vi har funnet, og hva det skal forskes på i tiden fremover.

  Les mer
 • Forsikringsselskaper ber ulovlig om FH-opplysninger

  FH Norge og NKT for FH har fått rapportert inn flere tilfeller hvor forsikringsselskaper ulovlig ber om genetisk informasjon.

  Les mer
 • Vi er små, men har stor påvirkningskraft

  En lang kamp ble kronet med seier for FH-Norge i begynnelsen av mai.  Da publiserte HELFO de nye retningslinjene for stønad til kolesterolsenkende midler (PCSK9-hemmere).

  Les mer
 • Filmer fra FH-medlemsdagen i april

  Nå kan du se flere av foredragene fra vår medlemsdag i april på her på nettet!

  Les mer
 • Film med FH-informasjon

  Ønsker du å dele en enkel informasjon om FH til dine slektninger? Leger og sykehus kan ikke ta kontakt med personer som kan ha FH, selv om de kanskje mistenker at man kan ha det.

  Les mer
 • Flotte nettsider om FH

  Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi har flotte nye nettsider med mye god informasjon for familier med FH.

  Les mer
 • Hormonbehandling, kvinnehelse og hjertehelse

  En del av våre medlemmer har hatt spørsmål rundt hormontilskudd for voksne kvinner, særlig på bakgrunn av nye og mer positive funn om dette. Nye studier viser at kvinner over 50 får lavere risiko for hjerteinfarkt om de tar hormontilskudd, dette har ikke fått noe særlig oppmerksomhet i media, og heller ikke hos fastlegene.

  Les mer