Pasientorganisasjon for
Familiær Hyperkolesterolemi (FH)

Informasjon

 • FH-kosten

  I vårens nye FH-magasin kan du lese en aktuell artikkel om FH-kosten. Referansene til artikkelen finner du her. 

  Les mer
 • Opptakene fra medlemsdagen

  FH Norge hadde medlemsdag og årsmøte 20. april 2024. Nå kan du se presentasjonene fra møtet i opptak. 

  Les mer
 • FH-pasienter som brikker i et helsepolitisk spill?

  I mange år har myndighetene sagt at de mest alvorlige FH-pasientene ikke kunne får tilgang til PSCK9hemmere fordi man fryktet at dette ville åpne opp for et krav fra større grupper som også ville ha disse medikamentene. Nå er problemstillingen blitt snudd på hodet. Plutselig kan man ikke gi tilgang til flere av dem med størst alvorlighet, og som trenger det mest, fordi fokuset skal være på brede grupper.

  Les mer
 • Selvangivelsen: Særfradrag - inntektsåret 2023

  Særfradrag - inntektsåret 2023. Særfradraget for store sykdomsutgifter videreføres for noen. Som overgangregel innvilges fortsatt fradrag for personer som fikk dekket utgiftene i 2010 og 2011.

  Les mer
 • Prioriteringsmeldingen må følges - også når det gjelder FH-pasienter

  Mandag 20. november har Dagens Medisin publisert en sak der FH Norge stiller kritiske spørsmål til resultatene av en evalueringsrapport fra Legemiddelverket. Vi legger her ut bakgrunnen for hvorfor vi som pasientorganisasjon har valgt å sette fokus på denne saken. Saken er lagt ut som pluss-sak, men her kan du lese hva den dreier seg om, og hva som er FH Norges standpukter. 

  Les mer
 • Film med FH-informasjon

  Ønsker du å dele en enkel informasjon om FH til dine slektninger? Leger og sykehus kan ikke ta kontakt med personer som kan ha FH, selv om de kanskje mistenker at man kan ha det.

  Les mer
 • Flott oppslag i VG om tilgang til PCSK9 fra nyttår

  De nye PCSK9-hemmer ­medikamentene blir tilgjengelig for mange flere fra 1. januar 2023. Lørdag hadde VG denne saken som sitt førstesideoppslag, og fikk du ikke med deg det flotte intervjuet med professor Kirsten Holven kan du lese det i PDF-format HER

  Les mer
 • Ny hypotese fra norske forskere skaper forvirring

  I FH-magasinet finner du mye godt stoff for deg med FH. En av artiklene fra 2022 tok for seg en hypotese som har skapt en del oppmerksomhet i media. Her finner du hele denne artikkelen med referanser. 

  Les mer
 • Informasjon med fokus på barn og FH

  FH Norge har utarbeidet to digitale informasjonsbrosjyrer med tema FH og barn.

  Les mer
 • Fått godkjenning til å forske lengre på sykdomsrisiko hos FH!

  Forskningsprosjektet «Sykelighet og medikamentbruk hos personer med arvelig høyt kolesterol» går ut på å bruke opplysninger fra norske helseregistre til å se på sykdomsrisiko og fordeler/ulemper med langtidsbruk av kolesterolsenkende medisiner hos personer med FH. Her informeres det om hva som er nytt i prosjektet, hva vi har funnet, og hva det skal forskes på i tiden fremover.

  Les mer
 • Videoopptak fra medlemsmøtene våre

  Her kan du se flere av foredragene fra de siste årenes FH-medlemsdager. Mange spennede foredrag for deg som har FH!

  Les mer
 • Forsikringsselskaper ber ulovlig om FH-opplysninger

  FH Norge og NKT for FH har fått rapportert inn flere tilfeller hvor forsikringsselskaper ulovlig ber om genetisk informasjon.

  Les mer
 • Flotte nettsider om FH

  Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi har flotte nettsider med mye god informasjon for familier med FH.

  Les mer
 • Eksempel på ukemeny

  For oss som har FH er det viktig å bytte ut fete ingredienser mot lettere varianter. De fleste matbutikkene har en rekke oppskrifter og ukesmenyer på sine nettsider, og flere av disse har lagt inn forslag til hvordan man kan bytte ut produkter som ligger inne i oppskriftene mot andre lignende varer i lettere varianter.

  Les mer
 • Hormonbehandling, kvinnehelse og hjertehelse

  En del av våre medlemmer har hatt spørsmål rundt hormontilskudd for voksne kvinner, særlig på bakgrunn av nye og mer positive funn om dette. Nye studier viser at kvinner over 50 får lavere risiko for hjerteinfarkt om de tar hormontilskudd, dette har ikke fått noe særlig oppmerksomhet i media, og heller ikke hos fastlegene.

  Les mer